Grundkurs i bröllopstårtor
Det finns en hel del varianter av bröllopstårtor. Först varierar innehållet. Det kan vara en
1. Glasstårta (inte så vanligt kanske..)
2. Vanlig marsipantårta (som prinsesstårta med sockerkaksbotten)
3. Vanlig grädd/frukt-tårta, med sockerkaksbotten
4. Moussetårta (med eller utan sugarpaste utanpå)
Svenska bagerier brukar kunna hantera nummer 2 och 3. 1 kan man köpa från glassbilen, och nummer 4 finns det kanske en eller två bagerier/konditorier som kan hantera i större städer.
Orter där du kan få moussetårtor eller staplade tårtor är bland annat: Haninge, Malmö, Göteborg, Laholm, Halmstad, Linköping, Nacka, Askersund, Kristianstad, Örebro, Nyköping, Oxelösund, Vännäs, Stockholm, Lysekil.
Sen kommer vi till tårtans själv utseende, hur den serveras:
1. Direkt på bordet, bredvid varandra
2. På en trappställning
3. Våningstårta
4. Staplad våningstårta (bottnarna ligger på varandra utan luft mellan)
5. Galna saker, som bordfontäner, slott etc.
Det finns svenska konditorier som påstår att det inte GÅR att göra nummer 4, alternativt så vet de inte hur man gör. Hemligheten är att det är stödben och bottenplattor som är dolda inne i tårtan, man lägger alltså inte bara bottnarna ovanpå varann...
Övrigt:
Sen finns det också de som serverar bakelsetårtor (en liten bakelse till alla), har fototårtor eller olika temainspirerade tårtor som till exempel den som ser ut som en bubbelpool... Många har också levande blommor eller rosenblad på tårtan, som då är ofta ätliga och ofta doppade i sockerkristyr. Glöm inte heller den skånska Spettekakan som burkar vara ett alternativ eller komplement till bröllopstårtan i vissa områden.
Sugen på tårta?
Etiketter: tårta
2 Comments:
Det är lite spännande att det inte "går" att göra vissa tårtor med tanke på hur många motbevis det finns *s*
Så klart går det att stapla tårtor på varandra. Håller med attdet finns många motbevis i Sverige.
Skicka en kommentar
<< Home